Obavijesti 101

 

Braćo i sestre, štovatelji sv. Antuna, dragi župljani, dragi svi ljudi dobre volje!

Bliži nam se proslava našeg župnog zaštitnika sv. Antuna Padovanskog. Možda je dobro podsjetiti se koja je to “sila” kojoj je posvećena ova crkva i župa, - jednako kao i sva ona druga mnoštva crkava i župa i samostana na drugim mjestima širom domovine i svijeta, počevši od Lisabona i Padove, a koja nas potiče da mu se rado molimo i obraćamo u svim životnim potrebama, da se u njemu posvećenim crkvama okupljamo. To je osoba sv. Antuna. Ne sjećanje na njega, ne neka legenda o njemu, ne neka njegova ideja ili njegov kip - nego upravo živa osoba sv. Antuna.

U pobožnosti trinaest utoraka sv. Antunu molimo: oslobađa od zablude, pomaže u nevolji, tjera zle duhove, ozdravlja bolesne, stišava more, pronalazi izgubljeno. Sva navedena samo su neka od čudesa po kojima se proslavlja ovaj Svetac svega svijeta. Svaki od nas dolazi ovamo u crkvu sa svojim radostima i nadanjima, žalostima i tjeskobama, zahvalama i molbama. S pouzdanjem u milost Božju, spasiteljicu svih ljudi, sve to s kruhom i vinom prinosimo na oltar, Bogu za ugodnu žrtvu,  a nama ljudima na spasenje. Stoga je dobro, spomenuti se svega onoga što nosimo u svojim srcima. Godišnja proslava našeg župnog zaštitnika biti će plodna samo ako bude pobudila zajednički zaziv sv. Antunu da svojim primjerom i svojim zagovorom potakne kršćane našega doba da se - iznad svega - obvežu i dohvate visoke i plemenite ciljeve vjere i svetosti. Da se ostvari ta zajednička nada potrebno je da svi, pastiri i vjernici, otkriju iskrenom pobožnošću osobu sv. Antuna, proučavaju njegov duhovni put, znaju shvatiti njegove kreposti i poslušno slušaju poruku koja struji iz njegova života. Tako je pisao sv. papa - Ivan Pavao II - prigodom 800. godišnjice rođenja sv. Antuna.

Iz pismene ostavštine sv. Antuna, proizlazi da je bio veliki zaljubljenik u Presvetu Bogorodicu. Gotovo da nema govora u kojem ne spominje i Mariju. Marija je novo stvorenje oblikovano Duhom Svetim. I danas Bog po njoj želi doći svakom čovjeku i omogućiti mu da postane dionikom Kristove slave. Zato je sv. Antun ovako molio: Naša Gospođo, jedina nado! Rasvijetli, molimo te, naš um sjajem svoje milosti, očisti ga bjelinom svoje čistoće, ogrij ga toplinom svoje prisutnosti. Pomiri nas sve sa svojim Sinom, da mognemo prispjeti sjaju njegove slave. Molimo te dakle, Gospođo naša, nado naša! Ti si zvijezda mora, svijetli nama koje baca oluja ovoga mora i privedi nas luci. Svojom zaštitničkom prisutnošću brani nas u trenutku našega prijelaza, da bez straha možemo izaći iz tamnice tijela i zaslužiti radosno unići u beskrajno veselje.

Neka nam to udijeli onaj koji je, po anđelovu navještenju, htio od tebe uzeti svoje slavno tijelo. Njemu čast u vječne vjekove.

Amen.

fra Gabrijel Škibola, župnik

 

Raspored duhovne obnove za blagdan sv. Antuna Padovanskog

trodnevnica „Obitelj - slika Božja“

Trodnevnicu predvodi fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima

program trodnevnice

Nedjelja, 10. lipnja

19.40 - Krunica sv. Antuna

20.00 - sv. Misa

Ponedjeljak, 11. lipnja

19.00 - Nagovor

19.40 - Krunica sv. Antuna

20.00 - sv. Misa

20.45 - Euharistijsko Klanjanje

Utorak, 12. lipnja

19.00 - Nagovor

20.00 - sv. Misa

20.45 - Pjevana molitva prve večernje božanskog časoslova u čast sv. Antuna Padovanskog svetkovina sv. antuna padovanskog

Srijeda, 13. lipnja

Jutarnje sv. Mise (7.00, 8.00 i 9.00 sati )

10.30 - Sv. Misa, predvodi fra Andrija Bilokapić

17.00 - Sv. Misa s blagoslovom djece i cvijeća, predvodi fra Leopold Mičić

19.00 - Koncelebrirana svečana misa, predvodi don Božo Barišić, župnik Nina

 

Ljetni raspored Misa:

Od 15. lipnja do 31. kolovoza nedjeljne Mise u našoj crkvi su ujutro u 8.00, 10.30 i večernja Misa u 20.00 sati.

Kroz ovo vrijeme u svetištu Gospe od Milosti biti će samo nedjeljom u 9.30.

Radnim danom Mise su ujutro u 7.00 i navečer u 20.00 sati.

Vrijeme rada župnog ureda:

Od utorka do petka ujutro od 9.00 do 11.00

Poslijepodne od 18.00 do 19.30

Subotom i nedjeljom župni ured ne radi!